Khamis, 3 September 2009

CERPEN


FAJAR CINTA ABSTRAK (Episod 2)


Sejenak kian, si suami melangkah perlahan jejak memasuki rumah dalam keadaan keletihan. Mendung di raut wajah si suami jelas terpandang dalam mata isteri yang setia menunggu namun kesetiaannya kali ini membawa berita pemberontakan.
“Tak tidur lagi, Yang?”
“Bukan itu jawapannya.”
“Saya penat ni. Sudahlah awak pergi tidur.”
“Macam mana saya nak lelapkan mata saya andai awak itu bukanlah seorang suami?”
“Apa yang awak merepek ni?” Wajah si suami tetap tenang.
“Saya dah tak tahan lagi. Cukuplah selama ini saya menanggung dosa. Keputusan yang saya pilih ini adalah tepat. Awak mesti ceraikan saya.”
“Tak boleh.”
“Kenapa tak boleh?”
Wajah kedua ibubapa tergambar gagah dengan senyuman mesra kepuasan. Di hari yang bahagia dengan pasangan pilihan mereka, kedua mereka terlalu gembira. Tiada yang dapat digemparkan lagi di hati Wanti sejurus melangkah menaiki pelamin yang serba mewah itu. ‘Wanti dikahwinkan dengan orang kaya’ itulah perbualan yang menyirami subur pada bibir-bibir warga yang turut terjemput untuk menghadiri majlis perkahwinan itu.
Tiada cinta di hati mereka, tiada bahagia yang dapat dicapai namun Wanti lebih selesa untuk memandang harta sebagai pilihan untuk bersatu ataupun Wanti sudah penat untuk menidakkan kata-kata ibubapanya yang menolak mentah-mentah pilihan hatinya.
“Ayah tak boleh buat macam ini.”
“Kau jangan nak mengarah aku.”
“Wanti bukan nak mengarah ayah.”
“Aku taburkan benih, sehingga kau dapat melanjutkan pelajaran kau lebih jauh ke universiti, hasilnya kau nak melawan cakap aku.”
“Bukan begitu ayah.”
“Habis kalau bukan itu, apa dia?”
“Ayah tak faham.”
“Kau yang tak faham, keluarga Dato’ Sallehlah yang membantu kau melanjutkan pelajaran ke universiti. Anak dia anak yatim piatu, segala warisan harta bapaknya termaktub di bawah nama anaknya yang tunggal itu. Kau kenalah faham. Ayah dulu drebar Dato’ Salleh. Anaknya baru balik dari Australia menguruskan syarikat ayahnya. Dari kecil lagi selepas Dato’ Salleh cerai dengan isterinya, anaknya itu dijaga oleh isterinya di Australia sehingga Dato’ Salleh membuka sebuah syarikat di sana. Ayah kenal bakal suami kau tu. Ayah tak mahu kau sia-siakan hidup kau berkahwin dengan orang yang tak tentu hala hidupnya.”
Angin meniup kencang, sekian lima tahun namun angin kencang itu tidak berjaya reda walau apa sekalipun yang cuba dilakukan. Wajah si suami tetap menjadi tatapan benci dan dendam. Kehidupan rumah tangga itu semakin kucar kacir. Nafiri damai tiada lagi dapat didengari melainkan buat Wanti hanyalah dengan memanggil orang luar untuk mendengar keluhan dan luahan yang terbuku rapi, keras dan jitu dalam halus lubuk hatinya.
“Mengucap Wanti, Istighfar.”
“Bukan aku yang harus mengucap dan Istighfar, tapi suami aku.”
Selembut wajah mendayu, sekilas warna biru lautan menjadi tanda tanya pasangan yang sedang menudungi asmara gagah membara di hati. Kamar pengantin malam itu cukup berseri tatkala pengantin perempuan sedang menanti saat kemuncak setiap sudut perkahwinan. Wajah si suami gagah menyusuri perlahan kamar itu. Walaupun pernah dikatakan pada kekasihnya bahawa cinta yang asli itu tidak akan mati walau ditelan buana neraka sekalipun namun Wanti seolah lupa akan kata-katanya itu. Si suami di hadapannya kini adalah cinta baru baginya. Cinta kekasihnya telah pun terkubur pada malam itu. Tidak lama sedemikian waktu, maka terpadamlah lampu kamar tersebut. Langit menjadi gerun alam menjadi riuh dan hati seorang jejaka menjadi korban. Kamar perkahwinan itu menjadi saksi akan sebuah cinta yang baru berputik.
“Aku tak boleh meneruskan rumah tangga aku lagi.”
“Wanti aku lihat, waktu malam pertama kau menjadi isteri. Aku dibelakang kamarmu.”
“Kau tahu segalanya?”
“Tidak, aku hanya dari jauh.”
“Tidak, aku masih dan tetap mengenang cinta kita.”
“Wanti, cinta kita sudah mati Wanti.”
“Cinta kita tidak akan mati.”
“Kau sendiri mengatakannya pada malam terakhir kita...”
Suram malam itu berteman airmata jernih jatuh menitis dari pipi seseorang yang tewas dalam matlamat mempertahankan cintanya. Seorang pendayung cinta kini kian terhanyut di bawa dek arus deras gelora cinta. Dari mula sehingga sewaktu-waktu airmata tetap menemani penantian si jejaka itu menanti kemunculan kekasihnya dalam pertemuan yang begitu kemuncak sebagai jawapan bagi cinta mereka.
Jelmaan yang dinanti muncul kelak di kala pernantian sedang dirangkul kuat oleh hati yang kian berdebar. Reaksi Wanti kali ini tetap dengan senyuman sekuntum di bibir. Senyuman itu menjadi tanda tanya akan pengakhiran sebuah cinta ataupun permulaan sebuah cinta.
“Dah lama tunggu?”
“Tidaklah terlalu lama.”
Pasangan itu sediakala memilih tempat bertenggek masing-masing. Bulan, bintang, langit dan awan yang agak suram menjadi saksi segala cerita. Debaran hati jejaka itu semakin membuak membunuh segenap kesucian malam. Keinginan mengetahui jawapan dari mulut yang selama ini dipuji dan dipuja olehnya itu menjadi sasaran yang sebenar dan utama.
“Abang, sayangkan bukan kita yang mengakhiri segalanya.”
“Apa, ah! Abang tak faham Wan, Wan terangkan pada abang.”
“Terangkan apa bang?”
“Wan, apakah kata-kata Wan ini adalah pengakhirannya?”
“Baguslah kalau abang dah tahu.”
“Wan, kenapa... ish.?
“Abang kenapa menangis? Bukankah abang juga yang kata, cinta itu harus didatangi dengan pengorbanan. Abang ingat lagi tak? Itukan mercu tanda cinta kita.”
“Wan, kenapa Wan cakap macam tu? Wan terlalu tenang Wan. Adakah Wan setuju dengan apa yang orang tua Wan rencanakan?”
“Setuju pun tidak, menyokong pun tidak. Wan cuma mahukan suatu kebahagian.”
“Wan kenapa dari awal lagi Wan tidak memberitahu kepada abang yang Wan tidak bahagia di sisi abang.”
“Bukan tak bahagia bang, cuma terkadang apa yang orang tua Wan kata ada benarnya. Zaman sekarang harta menjadi kepentingan. Cuba abang fikir jika kita mewah, apa saja yang kita hajati tetap dan pasti kita dapat. Abang lupakanlah segalanya bang. Anggaplah saja kita tidak ada jodoh.”Bersambung...

1 ulasan:

  1. Ketika terbaa dirangkap ke-3 teringat aku pada kisah seorang Nabi yang sakit bertahun-tahun sehingga akhirnya ditinggalkan isteri Baginda sendiri. Maka dengan itu jugalah munculnya wahyu Illahi 100 sebatan ke dunia....

    Oleh,
    www.highlander2u.blogspot.com

    BalasPadam