Selasa, 14 Februari 2012

Saranan menonton filem 'Hafalan Shalat Delisa'


Seorang sahabat telah memberi saranan untuk menonton filem Hafalan Shalat Delisa. Ternyata kata-kata sahabat tersebut pasti dituruti dengan angkatan ibu jari dengan yakin.
Memang tradisi perfileman hari ini dilihat seperti banyak terpengaruh untuk menghasilkan filem dari novel-novel laris yang terjual. Maka salah satunya adalah filem Hafalan Shalat Delisa ini.
Aku agak pelik dengan saranan sahabat aku yang seorang ni. Dia jarang menyaran sesebuah filem kepadaku untuk ditonton. Tetapi kali ini berbeza. Bersungguh-sungguh dia menyarankan pada aku untuk menonton filem Hafalan Shalat Delisa. Maka pencarian cd filem ini pun bermula. Akhirnya aku pun tontonlah filem yang dimaksudkan.
Bagiku filem ini layak dan sepatutnya ditonton oleh semua lapisan masyarakat. Filem ini berkisarkan tentang kasih sayang sebuah keluarga yang begitu menyentuh. Kekuatan jati diri dari seorang anak yang bernama Delisa dalam mengharungi kehidupan hari tanpa ibu tercinta dan kakak-kakaknya yang meninggal dalam bencana Tsunami di Acheh.
Bagi mereka yang belum menonton filem ini, aku sarankan pula untuk turut menonton filem ini. Penuh sifat keIslaman yang tinggi selain dakwah yang begitu menusuk kalbu. Islam memerlukan kekuatan dalam mengharungi setiap liku dugaan yang datang maka watak Delisa adalah watak di mana kekuatan itu menjelma di jiwanya.
Pandangan peribadi aku, filem ini adalah sebuah filem yang TERBAIK. Terima kasih kepada sahabatku yang menyarankan aku untuk menonton filem ini. Jika ditanya padaku tentang gred bintang, aku berikan tiga bintang setengah dari lima bintang. Lakonan mantap dipamerkan oleh pelakon-pelakon dalam filem ini. Ternyata filem ini menarik.
LAYAN FILEM 'HAFALAN SHALAT DELISA'

Tiada ulasan:

Catat Ulasan